
De Brons sleepboot motor

Hoor en zie hoe deze motor loopt
Bekijk alle Brons motoren bij het Mechanisch Erfgoed Centrum
De Brons geschiedenis

Petroleum contra Benzine
Bakjesknapper


Nieuwe fabriek
Samenwerking
Vanaf 1971 werkte Brons, Bolnes en de Industrie samen in de Nederlandse Motoren Combinatie, helaas trok Bolnes zich terug zodat de ontwikkeling van de Turbo Diesel motor gedaan (en betaald!) moest worden door Brons en Industrie. Er waren in totaal 500 man in dienst, dit was het personeel van beide fabrieken aangezien er ook op beide locaties werd gebouwd. In het jaar 1976 fuseerde Brons met Industrie uit Alphen a/d Rijn, maar de ziel was er toen al uit. De fabriek is in 1989 overgenomen door het Amerikaanse bedrijf “Waukesha” die onder zijn eigen naam nog steeds motoren maakt in Appingedam. Helaas is de motorenproduktie van Waukesha gestopt en de onderdelenleveringen voor Brons-motoren verkocht per december 2004. Een einde aan 100 jaar motoren bouwen in Appingedam.
Lees meer over de Brons historie.
Stichting Appingerdammer Bronsmotoren
Brons motorenschow Appingedam
De geschiedenis van de sleepboot Temi II/Puma
5 november 2014 • Gepost door: Hans Neels
Een van de mooiste voormalige slepertjes uit het Zeeuwse, de PUMA (Hakvoort), beter bekend als de TEMI II van Sleepdienst T. Dijkhuizen uit Vlissingen is gesloopt. Na het tragische ongeval met de TEMI IV werd de TEMI II in 1988 verkocht door de fa. Dijkhuizen aan Barthel & Schreiber in Duisburg. In 1990 kwam ze terug in Zeeland, ze was aangekocht door Zandzuig- & Transportbedrijf G.B. Versloot in Sluiskil.Tot begin jaren 2000 was de sleper regelmatig te zien met ploegwerkzaamheden, daarna bleef ze jaren opgelegd liggen in een kanaalarm bij Sluiskil in zwaar verwaarloosde toestand.
Verkoop
In 2007 kocht Verkoophaven Prinseneiland BV uit Dinteloord haar voor de verkoop en bracht haar naar Dinteloord. Hakvoort Vletverhuur van Urk kocht de PUMA in 2008 en bracht haar over naar de werf op Urk, waar ze werd drooggezet en delen van de huid werden vernieuwd. De opbouw werd gedeeltelijk gesloopt en weer opgebouwd, later lag ze weer te koop om verder opgeknapt te kunnen worden. Het kwam er niet meer van en onlangs kwam het einde alsnog voor de PUMA, ze arriveerde bij Hoeben Metalen BV/RDM in Kampen om te worden gesloopt. De oude zescylinder Brons-motor van de PUMA-TEMI II is door Hoeben Metalen BV/RDM Kampen verkocht aan het Motoren & Museum Dronten te Dronten.
F. Logghe www.debinnevaart.nl
Al jaren ligt bij het binnenrijden van Sluiskil een zeer verwaarloosde sleepboot. Ondanks de slechte staat van onderhoud blijft het een fraai schip
(geen boot). Het schip is voorzien van een duwsteven, heeft een royale hoge roef met een ingang aan dek. De stuurhut is flink breed, de deuren bevinden zich dan ook aan de achterzijde. Ook de machinekamer opbouw is fors. Het lijkt er op als het achterste deel later bijgebouwd is. Dat gecombineerd met de aanwezigheid van een lier op het achterdek, twee reddingvlotcontainers en twee lichtmasten doet me vermoeden dat het schip voor een speciaal doel aangepast is, maar ik kan me daarin natuurlijk vergissen.
Mijn vakantiewerk aan boord van de Temi 2.
Nu ik die foto’s van die Dijkhuizen-slepertjes zo zie, komen de herinneringen boven dat ik ooit als kok/matroos/motordrijver op de Temi 2 mocht varen. Ik zat nog op school en zocht vakantiewerk . Op de boulevard waar Dijkhuizen kantoor had (nog steeds geloof ik) werd ik door Mevrouw Dijkhuizen aangenomen.
Oosterschelde
De Temi 2 werd toendertijd ingezet op de Oosterschelde t.b.v. de stormvloedkering. Ik had nog een brommer, dus zal het aan het eind van de jaren ’70 zijn geweest. Je zat een hele week aan boord, 12 uur op 12 uur af, dan overdag dan ‘s nachts. Voornamelijk baggermolen De KIL bedienen als de zelflossers vol waren. Die sleepte je dan naar buiten en als de toeter ging was hij ter plekke en spleet hij in tweeën. Volgens mij konden ze zelf ook varen, dus werd de sleepdraad los gegooid en die moest ik dan binnentrekken. Hilarisch maar ook levensgevaarlijk was het soms, wat wil je, ik moest het maar uitzoeken, had nog nooit gevaren!
Trosje beleggen
Bijvoorbeeld een trosje beleggen en die dan met de beste wil van de wereld never nooit niet meer los kunnen krijgen. En dat terwijl we net hoge pieten van R.W.S aan boord hadden! Of al varend met 2 boten aan elkaar vast en dan eerst de voorste draad losgooien.
Snel leren
Oh, oh, als m’n moeder het toen geweten had, maar je leerde snel. Alleen koken was een ramp, je moest je eigen eten meenemen en het in een kast bewaren, het brood was al snel groen! Je kreeg je salaris niet voor niets, het was wel hard werken, maar goed, je was 16 en je vond het geweldig.
Toen ik voor het eerst aan boord kwam stond de boot half vol water, wat de nodige problemen gaf, daar we aan het werk waren voor de Rijkswaterstaat. Toen is die ouwe Dijkhuizen nog gekomen en heeft half onder water nog een schroefaspakking staan steken.
Those were the days. Jan Willemsen.
Samengesteld voor het M.E.C. door Jaap Hospers, 6 februari 2017
Bronnen: http://www.bronsmotor.com/bronshis.htm
http://www.sleeptros.com/ingezonden_verhalen/html/vakantie_werk_op_de_temi_2.html

